Tien tips bij griep en andere snotterige ongemakken.

Zo, dat was me wat. Dikke griep in de week voor Kerst. Ik kan het niemand aanraden. Ik ben nog steeds niet helemaal beter, maar ik ben mijn bed weer uit, en dat is erg fijn.

Gek genoeg voelt het ook niet alleen maar vervelend om ziek te zijn. Voor mij is het altijd weer een periode om even afstand te nemen van wat ik aan het doen ben, waarna ik extra goed kan voelen of ik het nog eens ben met de dingen die ik doe. Een soort fijne reset-periode.

curled_up_by_the_fire_by_turiel

Dat maakt het ook makkelijker om het te accepteren en ook nog een beetje te ervaren als iets positiefs. Laat het maar gaan, en laat de boel lekker de boel. Misschien kom je nog tot een inzicht, of weet je erna ineens hoe je verder moet met iets waar je over twijfelde.

Maar goed, het blijft afzien, dus hier een lijstje met tien tips om je door de ergste ellende heen te helpen:

1. Al dat snot en die kleine rode oogjes ain’t a pretty sight. Het is makkelijk om je ook heel ellendig over jezelf te gaan voelen.  Dus wees lief voor jezelf. Neem eens een keer een lekker maskertje, of eet iets dat je extra lekker vindt. Je voelt je gewoon ellendig, dus alles wat je een goed gevoel kan geven: doe dat. (Ja, My Little Pony of Sesamstraat kijken, mag ook.)

2. Of het nu voor je cadeaus is, of voor een mooie outfit; laat het drukke centrum even voor wat het is. Tegenwoordig kun je vrijwel alles online vinden, en zo kun je dus ook alles vanuit je bed bestellen. Houd hierbij wel rekening met de extra drukte voor de kerstdagen. Wees er op tijd bij, dan kun je er zeker van zijn dat alles op tijd binnen is. Desnoods bestel je drie jurkjes, en stuur je de twee die minder mooi zitten weer terug.

3. In bed liggen is saai. Zorg daarom dat je een mooi boek bij de hand hebt, waar je af en toe in kunt lezen, of koop wat tijdschriften. Het is handig om niet al te zware kost te lezen, want daar kun je je toch niet op concentreren. Of kijk die serie waar je maar niet aan toe kwam. Mooie muziek is ook een optie.

4. Zorg dat je wel een beetje in contact blijft. Het is fijn als mensen een beetje met je meeleven. Zeker als het lang duurt, kan het heel eenzaam voelen om de hele tijd in bed te moeten liggen. Facebook is een makkelijke manier om contact te houden. En laat je vriendinnen weten dat je niet lekker bent. Het kan ook fijn zijn om naar de radio te luisteren, zodat je nog een beetje weet wat er om je geen gebeurt.

5. Open deur: maar eet wat extra fruit. Ook als je niets weg krijgt, of niets je smaakt, kan fruit een belangrijke bron van vitaminen en vocht zijn. En je geeft je lichaam meteen een extra shot vitaminen. Blijf ook goed drinken. Je verliest veel vocht, dus het is belangrijk om goed te drinken. Als je keelpijn hebt, is het fijn om wat water te koelen. Dat verlicht de pijn. Eventueel kun je het ook aanlengen met wat limonade, of mijn favoriet: Roosvicee. In Roosvicee zit heel veel vitamine C, iets wat goed helpt bij de weerstand.

6. Koop goede balsemzakdoekjes. (En wees wijzer dan ik.) Echt, de week voor kerst wil je geen rode schrale toestanden onder je neus. Dat wil je sowieso niet, dus dit is meteen een tip voor alle snot dat je nog te overwinnen hebt. Balsemzakdoekjes: je koopt ze gewoon in de supermarkt of de drogist, en ook bij veel snuiten, blijft je neus gewoon heel en zacht.

7. Houd de huid van je gezicht steeds zacht. Ik weet niet wat het is, maar altijd als ik ziek ben, wordt de huid van mijn gezicht ontzettend droog. Je kunt het beste een voedende dagcrême gebruiken, en voor de extra droge plekjes good old vaseline.  Je lippen worden ook heel droog, dus houd een goede lipboter bij de hand.

8. Zorg dat je het lekker warm hebt. Draag een extra sjaal, zet de verwarming wat hoger, of wikkel je in een dekentje. Het voelt sowieso fijn om je lekker in te pakken, al was het maar omdat je je niet goed voelt.

9. Stoom af en toe (een hete douche kan ook helpen), of gebruik een goede neusspray. Niets is ellendiger dan ziek zijn, dan ziek zijn en niet kunnen slapen omdat je neus dicht zit. Bij de apotheek verkopen ze goede neusspray. Als je die te agressief vindt, verkopen ze ook een lichtere variant voor kinderen. Gewoon kopen, kan jou het schelen.

10. Af en toe een lepel honing nemen, verzacht je keel net zo goed als hoestdrank uit de winkel. Ook kan het lekker zijn om van wat stukjes gember thee te trekken, en hier wat honing aan toe te voegen. Als je echt de toverkol in je los wil laten, kun je er nog wat tijm (in een zakje of thee-ei) aan toevoegen. Dit helpt bij keelpijn.

En als laatste:

pillen-met-beterschap-erop

We’ve all been there. Het komt weer goed, hoor. Voor je het weet, ben je weer de oude.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s