Dig deeper: even roeren in die plastic soep (voor mensen die niet alleen maar over lipgloss willen lezen)

Ja, hoe doe je dat. Beginnen over de plastic soep, in die blogwereld met prachtige foto’s, filmpjes die je toeglinsteren en hebberig maken, en de jaloersmakende interieurs (die je onmiddellijk naar de winkel doen snellen – mij ook -).

Ik besloot het maar gewoon te doen. Soms zit mijn eigen hebberigheid, de manier waarop ik eet, en hoe er steeds meer natuur verdwijnt, niet lekker. Ook als kunstenaar ben ik veel bezig met de wereld, dus waarom eigenlijk niet op mijn blog? Misschien is het wel heel verfrissend. En anders kijk je maar even de andere kant op, hoor. 😉

Ik was namelijk bezig met het voorbereiden van een presentatie waar ik erg naar uit zie: een presentatie over films en filmfragmenten die mij geraakt hebben, en die iets vertellen over wat me bezighoudt. Als kunstenaar, maar ook gewoon als mens. En ik ben gaan nadenken; wat raakt mij nou écht, als ik ernaar kijk?

En dan kom ik uit op de natuur. Breder: het verdwijnen van de natuur, hoe mensen met de wereld om gaan. En ook: de eindigheid van de wereld. En toen dacht ik aan deze kunstenaar:

Chris Jordan (klik voor zijn website in een nieuw venster)

Hij heeft foto’s gemaakt op een afgelegen eiland, waar geen mensen, maar alleen vogels wonen. Misschien zijn de foto’s een beetje luguber, maar ik vind ze ook (vooral) adembenemend prachtig. De kleuren, de tragiek en de vergankelijkheid.

Korte samenvatting: hij is met zijn camera naar een onbewoond eiland gegaan, waar veel vogels hun jongen grootbrengen. De ouders vliegen de zee op, om voer voor de jongen te vinden. Ze vinden daar zo veel plastic, dat ze het per ongeluk aan hun jongen voeren. Het resultaat is dat de jongen van binnen helemaal vol plastic komen te zitten, en hieraan overlijden.

Het zijn schokkende foto’s (niet voor mensen met een weke maag), maar ik vind ze zeldzaam in hun poëzie.

Zie:

2czcwnl

 

2m7i3j4

 

2v2ibkx

 

213g7it

 


Hier vertelt hij over zijn project, de moeite van het bekijken waard.

Als ik dit bekijk, kan ik niet anders dan nadenken over het feit dat ik dus zelf mijn afval niet scheid. Ok, ik gooi het niet buiten op straat. Sterker nog: ik gooi afval dat ik op straat tegenkom vaak in de prullenbak. Maar als ik dit zie, krab ik toch even op mijn hoofd over mijn eigen bezittingen, de verpakkingen die ik weggooi, en hoe ik hier zelf aan bijdraag.

Ik ga er eens over denken, misschien toch maar afval gaan scheiden…

 

Hoe zit het met jou; denk jij wel eens over dit soort dingen na, en scheid jij je afval?

Advertenties

4 gedachtes over “Dig deeper: even roeren in die plastic soep (voor mensen die niet alleen maar over lipgloss willen lezen)

 1. Maartje zegt:

  Goed dat je erover na gaat denken. Ik scheid al heel lang mijn afval, van snippers papier tot stukjes plakband, alles gaat apart. Ik vind het erg belangrijk, we maken met elkaar zo ongelooflijk veel afval en ik vind het een heel kleine moeite om te doen die zoveel verschil maakt.

  Liked by 1 persoon

  • Sofie zegt:

   Thanks voor je reactie! Ja, ik zit nu op de site van de gemeente te kijken wat er precies met het afval gebeurt. We hebben hier in de buurt geen plastic bak, en ik kan sommige weken moeilijk het huis uit, dus dat is even uitzoeken.

   Like

 2. Daphne zegt:

  Schokkend die foto’s, maar het is de waarheid helaas.

  Ik ben sinds december ook weer begonnen met zoveel mogelijk afval scheiden. Ben er mee opgevoedt maar door gemakzucht deed ik het niet meer.
  Nu staat er netjes een zak voor plastic en een ouwe doos voor oud papier naast de vuilnisbak. Binnenkort ga ik eens knutselen om er een volwaardig recycle station van te maken. Het voelt goed om met dit soort dingen bezig te zijn, kan het zeker aanraden. En het hoeft niet altijd over lipgloss te gaan natuurlijk… 😉

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s