Gouden tips voor groen(er) vlees eten: een ongesponsorde lofzang op de AH.

Ik had zo rond de jaarwisseling ineens ontzettend spijt dat ik geen biologisch vlees meer at. En ik at wat minder gezond. Daar was ik ook niet blij mee. Dus: schop onder mijn kont en een heus voornemen voor het nieuwe jaar.

Zie hier mijn blogpost over voornemens!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Inmiddels eet ik bijna een maand (bijna) alleen nog maar biologisch vlees, en eet ik ook veel vegetarisch en veganistisch. Dat meer mensen hier geïnteresseerd in zijn, zag ik wel toen ik mijn bezoekersaantallen zag bij het tempeh recept! (Het is heel leuk om respons te kunnen zien op wat je plaatst!) Ik eet ook veel meer fruit en groente.

Voor mij hoeft het niet allemaal verantwoord te zijn wat ik eet. Ik eet elke dag iets lekkers (chips, chocola, appeltaart) en van mij hoeft ook niet alles biologisch of ecologisch te zijn. Maar ik wil echt liever niet meewerken aan het onnodig lijden van dieren, zeker niet voor iets dat ik binnen drie minuten opeet.

Dus: even wat beter opletten, want biologisch (vlees) eten kost even wat moeite (en iets meer geld), maar dan heb je ook wat.

Het eerste probleem dat zich aandiende, was dat de supermarkt om de hoek nogal klein is. En dus bijna geen biologisch vlees verkoopt. Bummer. Maar: een tripje naar een grotere supermarkt is natuurlijk zo gemaakt.

media_xl_564903
Foto: www.parool.nl

Dat is meteen mijn eerste tip: Sla een extra voorraadje vlees en vleesvervangers in op een dag dat je daar tijd voor hebt. Ik ben naar een grote Albert Heijn gegaan, en heb daar mijn favoriete vlees gekocht voor in de vriezer. Ik heb soms ineens een ontzettende kippenpootjes craving, dus die heb ik gekocht. En kippenvleugeltjes voor mijn fameuze kippenvleugeltjes met wijnsaus, asperges en aardappelpuree recept. Verder kocht ik spekjes, kipschnitzels, en drie soorten vleesvervangers.

Ik vind de vleesvervangers van Albert Heijn veruit de beste en lekkerste die er zijn. Ze hebben ook heel veel keus, en smaken niet zo saai en droog als bij andere winkels vaak wel het geval is.

Mijn favorieten?

AHI_434d50303231393633_2_LowRes_JPG
Alle produktfoto’s zijn van ah.nl


De Toscaanse Carré. Lekker smeuïg, met vegetarische kaas en zongedroogde tomaatjes. Heel lekker op een broodje “hamburger”, of gewoon bij aardappeltjes. Het heeft een vrij sterke smaak, wat ik een plus vind.

AHI_434d50303730373139_2_LowRes_JPG
De spinazie-kaas rondo heeft een grappige structuur, doordat er rijst in zit. Maar ik vind dat hij daardoor juist een lekkere bite heeft. Wederom met vegetarische kaas en vers smakende spinazie. Heerlijk bij de Hollandse maaltijd.

Het is alsof ik het zo uitgezocht heb, maar ze zijn deze week in de Bonus; 2 voor de halve prijs. Dus als je ook een vega stash wil aanleggen, is nu een goed moment.

Het biologische vlees vind ik bij Albert Heijn allemaal prima in orde. Extra in het zonnetje: de Beef burger van Greenfields.

AHI_434d50303438323235_4_LowRes_JPG
Ik heb de burgers naast kiloknaller hamburgers gelegd, en dan is het verschil echt enorm. Het kiloknallervlees was grijs, en had een weeïge geur. De biologische burgers waren roze-rood en roken heerlijk kruidig. Ik heb er trouwens geen verstand van, maar het leek ook wel of er iets slijmerigs door de goedkope hamburgers gemengd was, zodat het beter in de vorm zou blijven. Brrr..

De smaak: heerlijk sappig, smaakvol vlees. Zoals je waarschijnlijk al duidelijk is geworden, ben ik gek op een zelfgemaakte hamburger. Dit zijn mijn absolute favorieten om daarbij te gebruiken. En als je dan weet dat het verantwoord is, smaakt het net dat beetje lekkerder. (Moeeeh.) Hartje.

Advertenties

3 gedachtes over “Gouden tips voor groen(er) vlees eten: een ongesponsorde lofzang op de AH.

 1. Daphne zegt:

  Hmm, ik twijfel nog altijd bij de afkomst van AH biologisch vlees. Het ziet er beter uit dan het ‘gewone’ vlees maar toch lees ik wel artikelen op foodwatch waarvan ik ga twijfelen over hoe biologisch dat vlees nou echt is. Maar, tenzij je varken/kip/koe/geit zelf gaat houden en slachten zijn we altijd overgeleverd aan wat een je koopt, kwestie van vertrouwen dus. 😉

  Mijn geitenwollensok-gehalte was vorig jaar nog wat hoog en toen heb ik, samen met mijn stief-schoonmoeder, een pakket bij wildrundvlees.nl besteld. Dat is vlees van de oerrunderen die in de duinen rondbanjeren. Biologischer kan niet, toch? Die koeien zijn echt koe geweest. Het is nog niet allemaal op maar de reacties hier zijn wisselend…. Heel mooi donkerrood rundvlees dat wel, maar we vinden niet alles even lekker (slechte kookkunsten? verpest door het supermarkt vlees? Stiekem ook niet zulke grote roodvlees-eters 😉 ) weet niet of ik dat nog eens zou doen.

  Ik heb nog op de want-to-try lijst staan om een keertje bij okvlees.nl te bestellen. Daar hebben ze veel meer dan alleen rund, ben benieuwd hoe dat is. Misschien vind je dat ook wel wat? Ze hebben daar (is de claim) varkensvlees dat van de glijbaan is geweest toen het nog varken was. Klinkt als een prima leventje volgens mij 😀

  Want tja, ik ben het met je eens. Vlees dat de vrijheid heeft gehad om lekker dier te zijn geeft toch een beter gevoel dan ‘100-koetjes-in-een-stal-zonder-daglicht’ vlees.

  Like

  • Sofie zegt:

   Oh wow, dat ok vlees ziet er goed uit! Daar ben ik ook wel benieuwd naar 🙂 Is ook makkelijk.
   Ik heb plaatjes zitten kijken, en nu alweer onwijs zin in kippenpootjes. 😀

   Like

 2. M. zegt:

  Inspirerend! Ik heb net ook weer heerlijke boodschappen gehaald bij de AH. Alleen, de Greenfield burgers zijn niet biologisch… Ze hebben wel die uitstraling, maar ze zijn het niet. Hier een lijstje met de biologische vleesproducten van de AH: http://www.ah.nl/producten/biologisch/vlees-vis-vegetarisch
  Hier nog een interessant artikel van Foodwatch over de puur & eerlijk producten van de AH: http://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/misleidende-marketing/producten/uit-de-schappen/albert-heijn-puur-eerlijk/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s