Waarom ik een cursus Islam doe

coexist-hands-photography-pretty-Favim.com-109931_large

(Het is een lang verhaal geworden, dus hulde aan jou, als je het leest.)

De wenkbrauwen gaan regelmatig omhoog, als ik vertel dat ik een cursus Islam doe. Ik krijg er ook kritiek op uit heel onverwachte hoeken. Of ik ben in één klap een plukje volgers kwijt op Twitter, als ik iets schrijf over mijn belangstelling voor het Islmitische geloof.

Sommige mensen denken dat ik me aan het bekeren ben, of dat ik de aanslagen die recentelijk gepleegd zijn, niet veroordeel. Of ze vinden het misplaatst, dat ik “in deze tijd” mij hierin in wil verdiepen.

Ik kan me ook voorstellen, dat hier vragen over zijn. Daarom ga ik vandaag proberen uit te leggen waarom ik dit doe.

Komt ‘ie:

Ik ben ervan overtuigd dat 99.9 procent van de moslims, geen greintje geweld in zich heeft. En wil niets liever dan in vrede en verdraagzaamheid samenleven met andere groepen.

Natuurlijk, er gebeuren vreselijke dingen momenteel. Het zijn dingen die ons begrip, verstand en gevoel ver te boven gaan. Maar ik denk dat het, juist nu, wél belangrijk is om ons te doordringen van de onschuld van de andere moslims, die er helemaal niets mee te maken hebben.

Ik bedoel hiermee, dat het helemaal niet helpt om je nu te gaan afzetten tegen moslims in het geheel. Het helpt niet, om nog meer wantrouwen, en angst, en haat te gaan voelen, tegen mensen die onschuldig zijn.

Wij zijn met z’n allen ook niet verantwoordelijk voor de vele moorden die hier dagelijks gepleegd worden. Die gaan veelal om drugs, geld, of vergelding. Daar kijken we niet eens meer van op. Maar als het gaat om moorden, zogenaamd in naam van een geloof; dan worden we allemaal achterdochtig.

Ik denk dat dat is, omdat wij dat niet echt meer kennen; een samenleving die zo doordrenkt is van geloof, en van rituelen. Veel van ons geloven niet, of niet meer. En dan lijkt een geloof al gauw iets, dat mensen heel erg indoctrineert, en onder druk zet. En in dit geval: aanzet tot geweld.

Maar: een geloof, is in de kern niet iets dat aanzet tot geweld. Integendeel. Geloven doe je met je hart; het geeft richting aan je leven, en geeft vooral richtlijnen om goed te doen. Dat geldt bij uitstek voor de Islam: veel meer dan andere religies, is het een godsdienst die zich bezig houdt met het opstellen en controleren van leefregels. Met het reguleren van geweld, en driften, die andere mensen kunnen schaden.

Aanslagen plegen, is iets dat angst, haat, geweld, en tweedeling in de wereld brengt. Ik zie in de Nederlandse samenleving een sterke reactie hierop. En dat is natuurlijk volledig begrijpelijk, en gerechtvaardigd.

Maar wat ik niet ok vind, is dat veel mensen als een reactie daarop, ook haat, verdeeldheid, en angst gaan propageren.

In het klein, zie je dit aan afkeuring en discriminatie, die steeds openlijker en scherper wordt.

In het groot, zie je dat er moskeeën in brand worden gestoken en vernield, recentelijk zijn er zelfs moslims doodgeschoten in de VS. En zo ontstaat er een ketting van haat, die alleen maar meer haat, onbegrip en geweld veroorzaakt.

Toen de aanslagen in Parijs net gebeurd waren, was ik zo ontzettend verdrietig om de golf van haat en discriminatie die door Nederland ging. En ik kon hier uiteindelijk mee om gaan, door te beseffen, dat dit geweld een beslissing is geweest van individuen. En dat het overgrote deel van de moslims, dit afkeurt.

Ik wilde zelf bestand zijn, tegen alle negatieve beelden in de media. Want ik merkte dat ik ook bang werd, als er iemand met een hoofddoek, of een baard, bij mij in de trein stapte. En ik voelde, dat ik scherper ging oordelen.

Daarom heb ik mezelf tot doel gesteld, om in ieder geval in mezelf, de ketting van geweld, onbegrip en discriminatie, te doorbreken.

Geloof is hierbij voor mij een ingang, die ik kan begrijpen. Ik ben niet zo’n reiziger, maar ik ben wel bedreven in meditatie, en heb veel belangstelling voor andere, vreemde geloven. Het bestuderen van een religie, maakt het voor mij tastbaarder, en begrijpelijker. Ik wil weten en voelen dat er ook zo veel vrede, zo veel liefde, in de Islam, en in de moslims, te vinden is.

Ik doe dat, om mezelf ervoor te behoeden, te gaan haten. En om zelf niet mee te gaan, in de verdeeldheid, het onbegrip, en de wederzijdse uitsluiting en discriminatie.

Ik wil begrijpen, wat voor deze, onschuldige mensen, de kern is van hun geloof. De zuivere, pure kern. Niet wat de media ervan maken, maar gewoon, hoe dit op kleine, veilige schaal beleefd wordt.

En ik wil ook begrijpen en zien, wat ons in de kern met elkaar verbindt. Waarin we hetzelfde zijn, en misschien tot elkaar kunnen komen.

Ik zeg niet dat ik volledig in alle gebruiken en gewoontes kan komen; we zijn hier anders gewend, en dat is ook prima. Dat is ook precies wat ik bedoel: alles en iedereen, moet er gewoon kunnen zijn.

In vrede, in wederzijds begrip. Dat is wat ik wil. Ik heb verder niet de pretentie, hier een revolutie mee te ontketenen ofzo. Ik doe het puur voor mezelf. Omdat ik geïnteresseerd ben, in wat ons als mensen verbindt. Ik ben nieuwsgierig naar wat er onder de oppervlakte ligt, en waarin we hetzelfde zijn.

Ik wil gewoon niet haten, dat is het.

Advertenties

2 gedachtes over “Waarom ik een cursus Islam doe

  1. M. zegt:

    Ik vind dat moeilijk te begrijpen, dat mensen het in deze tijd misplaatst vinden dat je je hierin verdiept. Mijn inziens is er geen geschikter moment. Ik vind het mooi dat je het doet en ik denk ook dat het veel goed doet en ik vind het ook mooi dat je er een stuk over schrijft.
    Dit stukje vond ik interessant: “Ik denk dat dat is, omdat wij dat niet echt meer kennen; een samenleving die zo doordrenkt is van geloof, en van rituelen. Veel van ons geloven niet, of niet meer. En dan lijkt een geloof al gauw iets, dat mensen heel erg indoctrineert, en onder druk zet.” Daar heb ik niet eerder over nagedacht, maar ik denk wel dat het kan kloppen. Het is vaak angst uit onwetendheid he. Voor veel mensen ongrijpbaar. Ik heb het hier ook met onze huishoudelijke hulp over gehad, zij is Marokkaans en moslim. Maar weet je, voor haar is bijvoorbeeld IS weer ongrijpbaar, hun acties hebben niets te maken met wat zij gelooft. Er worden de laatste tijd nare dingen naar haar en haar kinderen geroepen op straat.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s