Even minder energie? Lees dan deze tips voor een gemakkelijker leven.

Zo. Dat was me het weekje wel. Het ging niet zo goed met mij. Ik weet nog steeds niet goed waar het aan lag, maar ik had ineens een enorme aanval van angst en nachtmerries. In het begin durfde ik niet eens alleen te douchen. Super vervelend. Gelukkig gaat het nu weer beter. En heb ik de afgelopen dagen wat dingen ontdekt, die in zulke situaties goed kunnen helpen. En die zet ik vandaag voor je op een rijtje.

We hebben allemaal wel eens wat, tenslotte. Of het nou griep is, of je hebt het druk, bent moe; iedereen heeft wel eens een periode dat alles een beetje te veel is. En het goed zou zijn om het jezelf wat makkelijker te maken.

Met stip op 1: Wees realistisch. Kijk eerlijk naar jezelf, en naar wat je op dat moment aan kunt. Je kunt wel heel hard vinden dat je al je huishouden bij moet kunnen houden. Maar als dat gewoon niet lukt, is dat alleen maar een reden om gefrustreerd te worden.

Op 2: Als het bij jou ook het geval is, dat je af en toe geen energie of kracht hebt om het huishouden helemaal bij te houden: schakel hulp in. De beste beslissing die mijn vriend en ik hebben gemaakt, is om één keer in de twee weken een schoonmaakster in te huren. Ze komt drie uurtjes, en maakt dan het hele huis blinkend schoon. Wij betalen haar goed; 15 euro per uur. Daarvoor krijg je veel terug: het is heerlijk als je weet dat alles sowieso regelmatig echt helemaal schoon en netjes is. Dan is het ook niet zo erg, als je een keer wat laat liggen. Je kunt zelf bekijken wat je belangrijk vind, en welke taken je dan wel zelf doet. Heel overzichtelijk. Mocht je hier geen geld voor hebben: ik heb ook een tijdje hulp gehad via de gemeente. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden, maar ik heb hier een jaar heel tevreden gebruik van gemaakt. Schoonmaakhulp valt onder de WMO voorzieningen. Check de website van je gemeente, voor de details. (Let op: Je moet dan dus wel echt wat ‘hebben’, wil je dit krijgen.)

Op 3:  Koop een planbord. Of een weekplanner. Wij hebben deze leuke van de Hema: weekplanner-hema
Bron: www.theperfectyou.nl

Hij is super leuk, en is door de kleurige magneetjes fijn voor je innerlijke neuroot/kind. Mijn vriend en ik hebben zo de huishoudelijke taken verdeeld, en schrijven ook ieder op wat we die week gaan doen. Dat kan gewoon met een whiteboard stift. Ook handig: doordat het bord magnetisch is, kan hij makkelijk op de koelkast geplakt. Maar er zitten ook gaatjes in de hoekjes, zodat je hem aan de muur kan hangen. Zo heb je in een keer alles overzichtelijk. En kun je vaak ook meteen zien als je op een dag te veel gepland hebt. Of wanneer je juist tijd hebt om bij te tanken. Daar zijn ook speciale magneetjes voor met mannetjes in hangmatjes: super motiverend! 😉

3. Sync je agenda’s. Wij hebben een agenda via Google Calendar. Je kunt dan je eigen agenda zien, maar ook die van je partner. Ook kun je een gezamenlijke kalender toevoegen, voor als je iets voor jullie samen wil inplannen. We kunnen allebei via een app op onze telefoon, maar ook gewoon via internet, onze agenda’s zien. Heel praktisch.

4. Wees eerlijk over wat je wel en niet kunt. Natuurlijk is het heel aanlokkelijk om voor de buitenwereld te doen alsof alles ok is. Je kunt altijd alles aan, toch? Maar nu even niet. Daarom is het belangrijk, dat anderen weten waar ze aan toe zijn. Bijkomend voordeel is dat goede vrienden ook graag willen helpen. Als je maar eerlijk bent, over wat je wel en niet kunt, en waar je hulp bij kunt gebruiken. Ik was zelf verbaasd over de hoeveelheid lieve en betrokken reacties, toen ik liet weten wat er aan de hand was. Zelf denk ik altijd snel dat mensen daar niet echt op zitten te wachten, maar ik werd overstelpt met lieve berichtjes, mensen die hulp aanboden, en heel veel begrip.

5. Houd structuur. Dat is erg belangrijk. Bij mij is het altijd zo, dat ik eigenlijk te veel wil doen, en dat ik dan langzaam steeds minder ga slapen. Of ik ga te laat naar bed, en ben daardoor de hele dag moe. Vaak is het een combinatie van die dingen. Zelfs als je heel moe bent, of je op een andere manier ellendig voelt, is het hebben van een ritme heel belangrijk. Een gezellig rooster dat je kunt uitprinten, helpt daarbij.

Ik heb deze van Erin Rippy:
Weekplanner

Het is echt super fijn. Je kunt via Pinterest allerlei van dit soort schema’s vinden om uit te printen. Je zoekt dan op ‘week planner printable’. Ik vind het zelf erg fijn om in tijden van stress, een schemaatje te maken van wat ik die dag wil doen. Zo houd ik het overzicht, en kan ik ook van tevoren goed kijken naar de verdeling van rustmomenten. Als ik het erop aan laat komen, ben ik de hele dag van het één naar het ander aan het rennen, en is het nooit genoeg. Ik blijf altijd ontevreden. Dan helpt het om wat kleine activiteiten in te plannen, die je dan met een tevreden gevoel kunt afstrepen. En om ook activiteiten in te plannen, die je helpen ontspannen. Ik heb zelf in het gedeelte voor notes/aantekeningen een lijstje gemaakt met SOS-activiteiten: als ik door de bomen het bos niet meer zie, of super gestresst raak, dan moet ik mezelf er aan herinneren om mijn rust te nemen. In mijn geval ga ik dan poppetjes maken van vilt, omdat dat me heel zen en blij maakt. Maar voor jou kan dat iets heel anders zijn.

IMG_0739

Dan komen we meteen bij punt 6: Probeer verschillende dingen te vinden, die jou  helpen te ontspannen. Bij mij heeft dit heel lang geduurd. Omdat ik PTSS heb (angst/stress doordat ik nare dingen heb meegemaakt), ben ik eigenlijk altijd gespannen. Je wil dan ook steeds bezig blijven, om te voorkomen dat je aan nare dingen gaat denken. Dat is heel hardnekkig. En dan heb ik ook nog een heel perfectionistisch en ambitieus karakter. Dat, en ik ben gevoelig voor de stemming van mensen om me heen. Daarom is het voor mij heel moeilijk om tot mezelf te komen en rustig te worden, als ik stress voel. Het is voor mij dus heel belangrijk om ook dingen te vinden, die ik puur voor mijn plezier kan doen. In mijn geval is dat knutselen. Met vilt, met papier, of dingen voor in huis maken. Pinterest is daarbij mijn vriend. Ik vind er allerlei leuke (gratis!) patronen op, en je kunt van alles vinden: van heel ingewikkelde projecten, tot kinderlijk eenvoudig.

Painted Colorful Hands
Bron: www.viva-strategy.com

Tip 7: Het was voor mij een hele klus om er achter te komen wat ik echt fijn vind om te doen. Het heeft uiteindelijk geholpen, om eens door mijn kindertekeningen te bladeren. Hierdoor herinnerde ik me, wat ik als kind fijn vond om te doen. Ik herinnerde me dat ik eindeloos met wol en stofjes bezig kon zijn, en mijn obsessie voor mijn moeders doosje met allerlei verschillende knopen. Toen ik klein was, droomde ik ervan om mooie dingen te maken, en te verkopen. Ook maakte ik altijd boekjes met plaatjes en tekst, lang voordat ik kon schrijven. Dat is aardig uit gekomen, toch? (Ik werk als kunstenaar en schrijver). Vooral de herinnering aan het werken met mijn handen, gaf me een heel fijn gevoel. Toen ben ik ook toe gaan geven aan mijn liefde voor vilten poppetjes, en het zelf gaan proberen. Heerlijk. Eerst heb ik allerlei kerstversiering gemaakt (het moest natuurlijk wel NUTTIG) zijn (!!!!11!!!!1!) Maar inmiddels doe ik het ook gewoon als ik wil ontspannen en met fijne kleuren en vormen bezig wil zijn.

Tip 8: Laat ook eens je boodschappen bezorgen. Ik heb zondag voor drie dagen boodschappen besteld bij de bezorgservice van Albert Heijn. Als je op minder populaire tijden laat bezorgen, vallen de bezorgkosten ook best mee. En sowieso: je koopt veel minder dingen impulsief, als je online boodschappen doet. Daardoor bespaar je ook weer veel geld. Het is heel simpel: je vult in welke boodschappen je wil hebben, en ze komen het brengen tot in je keuken. Je kunt dan heel makkelijk en veilig met pin betalen. Dus je hoeft geen grote bedragen contant geld in huis te hebben. Ideaal. Het minimumbedrag voor een bestelling is 70 euro, maar als je voor meerdere dagen boodschappen doet, kom je daar wel aan. Je kunt je bestelling ook aanvullen, met artikelen van de Etos. Zo heb ik vorige keer bruistabletten voor in een voetenbadje bijbesteld, en een lekker voedend maskertje voor mijn gezicht.

rb-facial-mask-2-0809-mdn2
Bron: www.goodhousekeeping.com

Tip 9: Blijf goed voor je lichaam zorgen. Eet voldoende groente en fruit (want ja, die pizza heb je snel gebakken, als je nog tig dingen moet doen), en blijf ook goed bewegen. Zeker als ik stress heb en gespannen ben, doet beweging wonderen voor mij. Ik voel de spanning uit mijn lichaam vloeien. Ik ga straks ook even met een vriend lekker een stuk wandelen. Heerlijk. Camera mee, en heerlijk de frisse lucht opsnuiven, en genieten van de mooie natuur.
Iets wat je ook makkelijk vergeet, is genoeg drinken. Ik heb hier zelf geen moeite mee, maar ik heb wel vriendinnen, die dat compleet vergeten.

En op tien: Ik zelf drink geen frisdrank, en drink in tijden van stress ook weinig tot geen opwekkende stoffen als cafeïne en theïne. Kijk eens bij jezelf of je hier wat rustiger van wordt. Sommige mensen voelen ook minder stress als ze minder suiker eten. Ik zelf vind echt dat je daar je eigen keuzes in mag maken. Ik ben ook niet van de strenge diëten. Maar voor sommige mensen helpt het wel, daarom noem ik het toch.

Bonustip:

Beloon jezelf regelmatig voor je harde werken. Ga iets fijns doen, koop een cadeautje voor jezelf, you name it. Je bent het waard, weet je? (Zonder reclame hairflip, hoor.) Ik heb vorige week een heerlijk paar warme sloffen voor mezelf gekocht, een pakje luxe thee.

dpp_38x
Bron: www.cakejevaneigendeeg.nl

Met mijn eigen naam, hoe cool! Ik heb hierbij ook een stuk heerlijke biologische chocola gekocht. Mag best hoor. 😉

Relax-ze!

Sofie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s