Digitale Detox deel 2: Review van Freedom, een app die tijdelijk je internet blokkeert.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hallo allemaal. 🙂

Ik ben nog steeds bezig met mijn digitale detox: ik kijk zorgvuldig naar wat ik bekijk op internet, en of dit mij energie geeft.
Lees hier voor deel 1. En kijk hier voor wat ik dan wel leuk vind!

En het klinkt waarschijnlijk herkenbaar; het is soms hartstikke moeilijk om niet steeds op je telefoon te willen kijken. En juist daarom, vind ik het belangrijk om dit patroon te doorbreken.

Aan het begin van de week heb ik een lijstje gemaakt met de dingen waar ik deze week mijn energie aan wil geven. Mijn grootste wens was: creatief bezig zijn, zonder afleiding. Ik wilde  graag een postpakketje maken en versturen, in alle rust verder met mijn professionele kunst, en een lekker stuk opschieten met mijn borduurwerk.

Maarja, die telefoon he. Niet alleen via Whatsapp, maar ook via de Facebook chat, komen er de hele dag berichtjes binnen. En dat is helemaal niet erg, en zelfs heel vaak gezellig. Maar het helpt vaak niet bij een creatief proces, waarbij ik me in ieder geval altijd een beetje los van alles en iedereen moet maken, wil ik me goed kunnen concentreren.

freedom_app_takedownnews_com

Ik heb nu een app gevonden die me daarbij helpt: De ‘Freedom’ app. Hij is er voor zowel iPhone als Android, en er is ook een (betaalde) versie die je op je Mac of PC kunt installeren. Die kun je ongetwijfeld ook wel ergens downloaden, maar ik heb er zelf voor gekozen om die 10 euro in mezelf te investeren. De app voor je telefoon is overigens gratis.

Dus, hoe werkt het?

Je maakt een profiel aan in de app, via je e-mailadres. Vervolgens verschijnt er een schermpje, met de vraag hoeveel minuten je niet gestoord wil worden.

distraction-freedom

 

Je beslist hoeveel ‘vrije tijd’ je wil, en klikt heel simpel op OK.

En dit is wat ik zelf het prettigst vind aan de app: je spreekt ook bewust met jezelf af, hoeveel tijd je in iets wil steken. Zo heb ik eergisteren heerlijk een blogpost zitten typen, zonder gestoord te worden. En heb ik vandaag 1,5 uur besteed aan het beginnen aan een nieuw kunstproject. En heb ik vanmorgen een begin gemaakt met een nieuw gedicht. Goeie score, toch?

Natuurlijk kun je ook gewoon je netwerk uitschakelen, maar voor mij werkt het bewust kiezen voor deze vrijheid, en ook het instellen van een bepaalde periode. Ik stel mezelf namelijk ook in op die uren ongestoord werken, en dat maakt dat mijn focus veel sterker is.

IMG_6526

Ik ben dus erg blij met deze app.

Zijn er ook nadelen? Ja, die zijn er ook. Het kost geld (hoewel goed besteed), en ik vind de vormgeving van de app echt prehistorisch. Niet dat het iets verandert aan de functionaliteit (hij doet helemaal wat ‘ie moet doen), maar een beetje een leuk design of wat extra opties, zou het wel leuker maken.

Dat gezegd hebbende; ik kan je deze app van harte aanbevelen. Zeker als jij ook het gevoel hebt je soms niet goed te kunnen concentreren, of je echt even af te willen sluiten van de buitenwereld. Het scheelt ruis, en dat scheelt weer energie

Ik ben benieuwd hoe jij erover denkt, en of je de app ook wil gaan gebruiken!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s