Beginnen met mediteren, hoe doe je dat?

Ik mediteer inmiddels ongeveer dertien jaar, en ik heb er nog elke dag baat bij. Ik hoor vaak van mensen dat ze ook willen beginnen, maar niet weten hoe. Daarom lijkt het me leuk om er eens wat meer over te vertellen. Wie weet heb je er wat aan.

Voordat ik begon met mediteren, was het ook echt abracadabra voor me. Je moest stil zitten met je ogen dicht, en verder wist ik er het fijne niet van. Ik had het idee dat het heel moeilijk was, en dat het heel veel kennis en techniek., en heel veel worsteling kostte om ermee te beginnen.

Little did I know.

Meditatie is juist niet meer dan stil zitten met je ogen dicht. Iedereen kan het. Het enige dat je hoeft te doen om te starten met mediteren, is tijd vrij maken om te gaan zitten. Alleen zitten, en verder niets.

_mg_1108

De werking zit hem in het met jezelf afspreken om steeds weer te gaan zitten, en alles te laten voor wat het is.

Ik vind dit zelf een hele geruststellende gedachte. Ik ben op mijn 31-ste nog een keer aan het leren om voldoende te ontspannen en niet de hele dag mijn spieren aan te spannen en mezelf op mijn kop te geven. Een afspraak met mezelf maken, om te mediteren, was voor mij dan ook heel zwaar om te maken. Ik had het idee dat ik nog iets aan mijn lijstje toevoegde, en ik had ook het idee dat ik heel erg hard mijn best moest doen, om te leren mediteren.

Maar als ik tegen mezelf zeg; ik hoef alleen hier te gaan zitten en verder helemaal niets, dan valt er iets van me af.

Zitten, dat kan ik.

_mg_1105

In het begin is het heel confronterend, dat wel. Je bent waarschijnlijk gewend om de hele dag door in je hoofd tegen jezelf te kwetteren. En dat is moeilijk om te zien. Maar als je doorzet, beloof ik je, dat het vanzelf stiller in je hoofd gaat worden. En dat je ook gedurende de dag op een gegeven moment merkt; ik voel me zo veel rustiger.

Ik hoef niet meer overal iets van te vinden, en overal op te reageren.

Want met het loslaten van alles wat je de hele dag denkt, de hele dag moet van jezelf, en door even helemaal niets te zeggen, komt er ruimte.

Je mag gewoon zijn. Ademen. En verder niets.

Ik hoor je denken; maar, hoe zit het met de mij beloofde staat van gelukzaligheid? Die komt ook. Ik wil je zelfs een gevoel van eeuwigheid, en verbondenheid beloven.

Dat komt vanzelf. Dat ben je al. Het is wie je bent, als je niet denkt, niet oordeelt, niet handelt en er alleen maar bent.

Liefs.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s