De winterpost: wat ik leerde in december (ook wel: wat ik leerde van drie maanden ziek zijn)

Zoals je ziet is het format hier op mijn blog wat veranderd. Ik upload nu elk seizoen een grote post en tussendoor post ik DIY cadeau ideetjes. Dat vind ik leuk, en maakt me blij.

Dit is de eerste winterpost die verschijnt. Een seizoen waarin ik vooral ziek was, en ik geleerd heb om de rust te vinden in een situatie die niet hoog op mijn verlanglijstje stond, maar wel precies was wat ik nodig had.

Want ziek zijn wordt niet beter, zo lang je je niet overgeeft aan ledigheid, aan niets-doen. Aan genieten van hoe de zon naar binnen schijnt en het knuffelen met de harige bolletjes (katten) Luna en Missy die mij iedere dag weer verwelkomen met knuffels, vrolijkheid en dankbaarheid.

IMG_1831

Ik heb heel veel los moeten laten, en veel hulp moeten accepteren (twee dingen waar ik tot voor kort nog niet zo goed in was).

Voor wat overzicht heb ik een lijstje gemaakt, van wat mij in deze stilte duidelijk is geworden. Veel leesplezier!

 

  1. Helemaal vegan eten, kan ik gewoon.

Eerder bleef het een beetje bij halfbakken pogingen, maar nu eet ik sinds augustus 100% vegan en I love it. Waar ik eerder verdrietig op een blaadje sla kauwde, maak ik nu de heerlijkste, vullende en voedzame gerechten. Ook mijn vriend J heeft nu geleerd heel erg goed vegan te koken, en dat is echt zo fijn! Ik ben ontzettend dankbaar voor zijn sportiviteit en inzet om dit voor ons mogelijk te maken. In ruil gun ik hem zijn XXL meat lovers dubble chunky vleespizza’s en alles waar hij maar zin in heeft, op de momenten dat hij daar behoefte aan heeft. Het werkt goed voor ons.

2. Koken in de herfst en winter is zo veel leuker.

I luv herfsteten. I luv herfsteten met goede vrienden. Wat is er heerlijker dan een heerlijke schaal met oven roasted herfstgroenten, met een goede aardappelpuree en een heerlijk hartige vegan jus? Ik maakte het voor mijn verjaardagsdiner, waar sommigen voor het eerst vegan aten, er confetti op de tafel lag, en het kindje van onze vrienden ijs at uit een bakje in de vorm van een konijn. All was well. Ook al was ik niet fit, dit moment was zo fijn.

3. Ontspannen is niet eng.

IMG_1701

Die moet even uitleggen: ik heb cPTSS (een complexe en chronische vorm van een post traumatische stress stoornis). En met cPTSS is stilzitten ZO ONGELOOFLIJK MOEILIJK. Ik heb jarenlang geleefd in langere perioden waarin ik alleen maar bezig was, me over de kop werkte, en dan verbaasd was dat ik wéér overspannen, ziek, of iets daartussenin was.
Ik heb nu, nu ik niet anders kan dan rust nemen, en ik bij iedere poging tot meer word teruggefloten, pas door dat ontspanning de basishouding is van waaruit je het leven kunt leven. Natuurlijk moet er gewerkt worden, maar zonder de basis ontspanning, kom je er niet.

 

4. De periode rondom Kerst, is een magische periode.

IMG_1839

En nee, niet omdat er dan in groten getale gegeten gaat worden. Maar in de dagen voor en na Kerst lijkt er wel een extra sluier van stilte om de wereld te liggen.
Ik heb dagelijks gemediteerd, en merkte dat er een vrede over mij kwam, die echt zo bijzonder was. Ik keerde me naar binnen, en ik voelde zo veel liefde voor het leven. Al is het maar het winterse licht dat mooi op de bomen schijnt, het is bijzonder, en het maakt dat ik blij ben dat ik leef.

IMG_1783

5. De dagen na kerst ben ik moe en wil ik uitrusten.

Even een bericht voor de introverten onder ons: man, wat is kerst vermoeiend. Ik heb dit jaar minimaal dingen gepland, maar nog steeds was ik achteraf weer een onblij balletje stress.

Ik ben in de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw op vakantie geweest en mijn lichaam was niet blij. Voortaan blijf ik lekker thuis, en gebruik ik de naar binnen gekeerde energie van de winter in mijn voordeel.

IMG_1845

6. Poëzie is voor mij als ademen. Ik heb het nodig. Het troost me, het geeft me energie, het geeft me lucht in een wereld en samenleving die mij regelmatig mijn adem ontneemt. Ik wil meer met poëzie doen.

Ik wil het lezen, horen, schrijven, zien, voelen, aanraken. Het is levenswater in een grote droogte. Zie je wel, dat klinkt een stuk leuker, dan ik vind het gewoon vet.

Ik heb alweer een gedicht af en ik ben er zo blij mee. Misschien post ik het nog 🙂

IMG_1688

7. Kaarsen maken het leven leuker. Ik ben helemaal fan geworden van de 100% plantaardige geurkaarsen van Sissy Boy. Ik sta ermee op en ik ga ermee naar bed.
Ik ben ook van plan om ieder seizoen het kaarsenplateau te veranderen.

Voor de lente ben ik nu op zoek naar kaarsenhouders in de vorm van dieren en vogels. Call me een stomme saaie huisvrouw, I don’t care en ik lach je uit terwijl ik mijn kaarsenhouder in de vorm van een zwaan aai.

 
8. Het is prima om tevreden te zijn met een rustig leven.

Ik ging altijd vreselijk gebukt onder het feit dat ik nu een uitkering heb. Ik schaamde me, voelde me onwaardig, voelde me alsof ik genieten van het leven niet verdiende, en was alsmaar bezig om te bedenken wat ik nou toch in godsnaam moest worden, voordat ik mijzelf een waardig mens mocht noemen.

Ik ben er gewoon mee op gehouden. Ik ben kunst gaan maken omdat ik dat wil, ik ben mezelf als klein meisje gaan schilderen met waterverf, ik teken soms een kwartiertje en stop dan als ik merk dat ik moe ben.

IMG_4004

Ik geniet van mijn katjes, ik geniet van mijn relatie met de allerliefste man van deze planeet, en ik mag genieten van mijn leven, ook al werk ik nu niet. Hè hè.

Want het leven gaat door, ook als je dingen niet kunt die misschien wel van je verwacht worden. En ook als het moeilijk uit te leggen is, waarom je het niet kunt. Want je bent zo capabel en welbespraakt, en als-je-nou-maar-gewoon-je-best-doet.

9. Nee, ik ga nu eerst zorgen dat ik beter word. Ik sta op de wachtlijst voor een intensieve traumabehandeling en tot die tijd ben ik bezig met het ontwerpen van een kaartenset met zelf geschilderde en gedrukte kaarten die je kunt sturen in beladen situaties. Naar iemand met een depressie bijvoorbeeld, of iemand die super onzeker is.

(Ik kan ze nog niet openbaar maken, maar beloof dat te doen als de eerste batch klaar is.)

10. Want, het vertalen van moeilijke situaties en beladen onderwerpen naar een fris en begrijpelijk verhaal, beeld of tekst, is waar mijn kracht ligt. Ik vind het heerlijk om te werken aan mijn kaartenset en de lichtvoetige ontwerper/designer in mezelf te ontdekken, naast de zware kunst die ik ook maak. Ik word er blij van, en soms ontroert het me ook zelf wat ik maak. Dat is mooi hoor.

Want:

11. Trots zijn op jezelf is geen schande. Ik stoor me altijd aan die Nederlandse niet lullen maar poetsen, calvinistische instelling. Nee, wees maar eens gewoon ontzettend blij met jezelf. Met je dikke billen, met je mooie ogen, met je liefhebbende hart en de mensen die je daarmee raakt.

Als ik me weer wat beter voel, ga ik allemaal liefdesbriefjes voor mezelf bij mijn spiegel hangen. Daarom.

12. En laat de eeuwige criticasters lekker links liggen.

Punt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s