Ik gebruikte een Mirena spiraal na ervaringen met seksueel misbruik; zou ik het nog een keer doen?

Ja, we gaan het nu even over vrouwelijke onderwerpen als menstruatie en anticonceptie hebben. Of.. Nu ik erover nadenk, zijn dit meer menselijke onderwerpen waar vrouwen af en toe wat te veel over moeten zwijgen, als je het mij vraagt.

Dus nu: een heel open verhaal over de Mirena spiraal en hoe ik dit ervaren heb.

Ik kan me voorstellen dat een spiraaltje voor veel vrouwen ideaal is. Je hoeft vijf jaar lang niet meer aan anticonceptie te denken, je wordt veelal niet, of bijna niet meer ongesteld, en zeker als je geen negatieve seksuele ervaringen hebt gehad, denk ik dat het zetten ervan wel even doorbijten is, maar niet per se ontregelend hoeft te zijn.

Het verschilt per vrouw hoeveel pijn het zetten van een spiraaltje doet. Als je al kinderen hebt gekregen, is de baarmoeder al wat wijder en zal het over het algemeen goed te doen zijn.

Maar als je nog geen kinderen hebt; amai, bereid je dan maar voor op flink wat pijn en ongemak. Ik ben alleen gegaan, omdat ik er niet veel van verwachtte, en ik ben ontzettend geschrokken van de hoeveelheid pijn en vrouwonvriendelijkheid tijdens het plaatsen van de Mirena.

Ze duwen hem er vrij snel in, maar de pijn is echt heel heftig. Ik heb erna nog drie kwartier in de ruimte van de doktersassistente gezeten, die me koekjes had gegeven zodat ik niet flauw zou vallen. Ik had direct hele zware bloedingen en ik heb die ook gedurende zes maanden onafgebroken gehouden. Dit schijnt veel voor te komen.

Daarna ben ik 4,5 jaar niet meer ongesteld geweest, maar heb ik wel een cyclus met de bijbehorende PMS klachten (vermoeidheid oa) gehouden. Het was fijn om niet meer elke maand zulke heftige pijnklachten tijdens mijn menstruatie te hebben, maar ik heb het ook altijd ervaren als iets dat mijn natuurlijke flow erg blokkeerde. Het voelde gek om een plastic ding in mijn baarmoeder te hebben, en om mijn cyclus zo te ontregelen.

Ik ben de laatste jaren steeds bewuster geworden van mijn vrouwelijkheid, en ik heb ook gekozen voor het gebruik van natuurlijke verzorgingsproducten en een zo veel mogelijke natuurlijk voedingspatroon. Omdat ik hier steeds bewuster mee om ging, ging het ook steeds onnatuurlijker voelen om op deze manier mijn lichaam te ontregelen en iets kunstmatigs hierin mee te dragen.

Ik vind het ook belangrijk om voor andere overlevers van seksueel misbruik, die een spiraaltje overwegen, mijn ervaringen op het emotionele en psychische vlak te delen.

Ik heb zowel het plaatsen als het verwijderen van het spiraaltje als een heftige inbreuk op mijn lichaam en mijn baarmoeder ervaren. Ik ben bij beide behandelingen erg gedissocieerd en ik heb meer dan een week nodig gehad om hiervan te herstellen. Ik ben lang in een staat van shock en herbelevingen gebleven en de week erna was ik bijzonder instabiel.

Zelfs toen ik mijn vrouwelijke huisarts van tevoren heb ingelicht over mijn ervaringen, en een dubbele afspraak (dus 20 minuten) hiervoor had laten inplannen, heb ik het verwijderen als bijzonder vervelend en pijnlijk ervaren.

Achteraf was ik wel ontzettend blij dat het spiraaltje eruit was. Het vooruitzicht dat ik mijn natuurlijke cyclus weer terug zou krijgen, deed mij heel erg goed. It made me feel like a natural woman.

Het eerste dat ik zei toen hij eruit was, was: “Dit doe ik NOOIT meer.”

Ja, het is handig om niet meer ongesteld te worden, en zeker als je wat vergeetachtig of chaotisch bent met het innemen van de pil, is het een handige oplossing. Maar ik denk dat het voor veel vrouwen ook heel erg onprettig is.

Ik heb hier verschillende vrouwelijke artsen over gesproken, en de meesten van hen vonden het ook een erg vrouwonvriendelijke ingreep. Bovendien, denk ik dat bij een seksuele relatie, beide partijen, dus in mijn geval zowel de man als de vrouw verantwoordelijk zijn voor het regelen en betalen van de anticonceptie.

Ik ben in mijn leven veel mannen tegengekomen die dit weigeren te gebruiken, of die geen verantwoordelijkheid hiervoor wilden nemen. Nu ik wat ouder en wijzer ben, zou ik dit niet meer accepteren. Ik denk dat het een goede graadmeter is, in hoeverre iemand in jou en in de relatie geïnvesteerd is. En verantwoordelijkheid neemt.

Ik ben heel blij met mijn natuurlijke body, en ik neem de pijnlijke krampen van mijn eerste menstruatie dan ook graag voor lief.

Geniet van het mooie herfstweer!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s